Nick Cave: Mercy On MeNick Cave: Mercy On Me
Nick Cave: Mercy On Me, es el nombre del ultimo libro de Reinhard Kleist. Publicado por ECC Ediciones en castellano a principios de este año 2018. El autor nos presenta al polifacético artista australiano entre biografía documentada y la ficción de este antihéroe underground. Un cómic esencial para las/los amantes de la obra y vida del siempre grandioso y consecuente Nick Cave.
Extraños son esos momentos donde un cómic como Nick Cave: Mercy On Me, puede arrebatarte de la más pringosa realidad, como bien hacían los cómics antiguamente. Introducirte dentro de sus viñetas, dentro del colorido, de las texturas, de los gráficos elementos, de los expresivos trazos, y con las miradas de los singulares personajes que interactúan dentro de las impuestas limitaciones cuadrangulares. Una experiencia que tal vez hemos perdido gracias a la borrachera perpetua de la actual imagen digital, llegando en múltiples momentos a esa resaca pixelada del día después, o al coma etílico-gráfico de la desidia habitual.
Además, Nick Cave: Mercy On Me consigue aislarte de los desquiciantes politonos y sobretodo, de las amplificadas conversaciones menos beneficiosas para la salud mental en los espacios púbicos. Pero por desgracia, este cómic no puede llegar a neutralizar esa pestilencia a Macho-Axel que todo “trípedo”, dentro de la manada humanoide, lleva insertado en sus cancerígenas axilas. El “gran perfume” socialista en la Europa neo-liberal. Bien, bien, todo marcha muy bien.
El germánico Reinhard Kleist presentó Nick Cave: Mercy On Me en la feria de Héroes Comic Con de València, en febrero de este año 2018. Conocido por su larga y fructífera trayectoria en el mundo del cómic con títulos como: Lovecraft (1994), Dorian (1996), Cash – I See a Darkness (2006), Castro (2010) y muchos más trabajos de grandes y carismáticos personajes.
Este dibujante y guionista nos deleita con esta interpretación fantástica en relación a las múltiples historias cantadas por Nick Cave, entrelazando los diferentes personajes con la figura de Cave, con una extraordinaria coherencia narrativa y una poética admirable.
Más que una biografía, el libro trata sobre la relación entre el hombre y su arte.
Reinhard Kleist
Todos los capítulos de Mercy on me, toman como título algunas de las canciones más profundas de Cave. The Hammer Song será el inicio para contarnos las inquietudes del personaje por conocer mundo, representado por un jovencísimo Nick Cave en su pequeña localidad Warracknabeal.
Además en temas como Masturbation Generation, After a fashion, Shivers, etcétera, observaremos los inicios fugaces de The Boys Next Door y del joven Cave con ansias de ser un rebelde, un fugitivo, una estrella del rock. También podremos disfrutar del fenómeno del rock extra-violento de los The Birthday Party con canciones como Junkyard, Swampland, etcétera, hasta los ya consolidados The Bad Seeds con temas como The Mercy Seat, Red Right Hands, Tupelo, Hallelujah y una larga selección de referencias a otras influyentes bandas como los Ramones, Johnny Cash, The Saints, Bauhaus, The Psychedelic Furs, Siouxsie and the Banshees, Einstürzende Neubauten… presentándonos cada tema en su versión original, traducidos al final del libro en nuestro idioma en un practico apéndice.
Los múltiples momentos y las diferentes relaciones de Nick Cave quedan plasmadas a la perfección en estas 330 páginas: sus inicios en Australia, la relación con Anita Lane, el cambio a Inglaterra, desintoxicaciones, la influencia de Robert Johnson, la etapa berlinesa, la amistad de Blixa Bargeld, el libro And the Ass Saw the Angel, la madureza en Brasil, más desintoxicaciones, la relación con PJ Harvey, creaciones de B.S.O., el proyecto de los Grinderman, el gran Warren Ellis, etcétera. Pero lo que más valora el propio Cave en esta biografía ilustrada, es la omisión que hace Kleist en relación a la fatídica muerte de uno de sus hijos.
Me preguntó si la muerte de su hijo iba a formar parte del libro y le dije que no. Respondió que eso estaba bien y me dio un abrazo
Reinhard Kleist
Por tanto Reinhard Kleist nos presenta una historia rizomática relacionando vida y obra como un todo cambiante, con múltiples posibilidades, gracias a todos los nutrientes que Kleist va introduciendo a lo largo del cómic. Además, quien conozca un poco la trayectoria de Nick Cave entenderá a la perfección el viaje a la luna que Kleist dibuja en esta biografía tan apasionante, con claras referencias al cine surrealista.
Aquellos que hemos ido creciendo con sus diferentes trabajos desde bien jóvenes, hemos ido aprendiendo la madurez creativa de Nick Cave, y como consecuencia la nuestra propia. Cada disco, a pesar de su densidad lírica y musical, es un proceso creativo y espiritual, caminando por los mejores senderos de la vida. Un adolescente en posición horizontal, en una oscura habitación, con los ojos observando cualquier esquina estucada, sonando de principio a fin From her to Eternity, Your Funeral…My Trial, Tender Prey, y también Ghosts…of the Civil Dead.
La maravillosa luz que nos deslumbra artistas como Nick Cave, no tiene precio. Su eterna y fiel poesía, siempre resonara en el ultimo recuerdo húmedo de nuestra minúscula existencia. Y tal vez, este libro de cómic sea el único que transmite a la perfección la pasión y la admiración por el mundo de Nick Cave, que por consecuencia también es el nuestro.
¡Esta novela está más cerca de la verdad que cualquier biografía sobre mi, eso es seguro!
Nick Cave
Video promocional de Nick Cave: Mercy on Me.
Nick Cave: Mercy On Me, és el nom de l’últim llibre del còmic de Reinhard Kleist. Publicat per ECC Ediciones en castellà a principis de l’any 2018. L’autor ens presenta al polifacètic artista australià entre la biografia documentada i la ficció d’aquest antiheroi underground. Un còmic essencial per als amants de l’obra i vida del sempre grandiós i conseqüent Nick Cave.
Estranys són els moments on un còmic com el de Nick Cave: Mercy On Me pot arrebassar-te de la més apegalosa realitat, com ben bé feien els còmics antigament. Introduir-te dins de les seues vinyetes, dins del colorit, de les textures, dels elements gràfics, del traç expressiu, i amb les mirades dels singulars personatges que interactuen dins de les imposades limitacions quadrangulars. Una experiència que tal volta hem perdut gràcies a la borratxera perpètua de l’actual imatge digital, arribant en molts moments a la pixelada ressaca del dia després o al coma etílic-gràfic de la desídia habitual.
A més a més, Nick Cave: Mercy On Me aconsegueix aïllar-te dels trasbalsadors politons i fins i tot, de les amplificades converses menys profitoses per a la salut mental als espais públics. Però per desgràcia, aquest còmic no pot arribar a neutralitzar eixa pudor a Mascle-Axel que tot «trípede», dintre la manada humanoide, porta inserit a les seues cancerígenes axil·les. El “gran perfum» socialista a l’Europa neoliberal. Bé, bé, tot marxa molt bé.
El germànic Reinhard Kleist estigué presentant Nick Cave: Mercy On Me a la fira de Héroes Comic Con de València, pel febrer d’aquest any 2018. Conegut per la seua llarga i fructífera trajectòria en el món del còmic amb títols com: Lovecraft (1994), Dorian (1996), Cash – I See a Darkness (2006), Castro (2010) i molts més treballs de grans i carismàtics personatges.
Aquest dibuixant i guionista ens delecta amb aquesta interpretació fantàstica arran de les múltiples històries cantades per Nick Cave, entrellaçant els diferents personatges amb la figura de Cave, amb una estraordinària coherència narrativa i poètica admirable.
Més que una biografia, el llibre tracta de la relació entre l’home i el seu art.
Reinhard Kleist
Tots els capítols de Mercy on me, prenen el títol d’alguna de les cançons més profundes de Cave. The Hammer Song serà l’inici per a contar-nos les inquietuds del personatge per conéixer el món, representat per un jove Nick Cave a la seua petita localitat Warracknabeal.
A més en temes com Masturbation Generation, After a fashion, Shivers, etcétera, observarem els inicis fugaços de The Boys Next Door i del jove Cave amb ànsies de ser un rebel, un fugitiu, una estrela del rock. També hi podem gaudir el fenomen del rock extraviolent dels The Birthday Party amb Junkyard, Swampland, etcétera, fins als ja consolidats The Bad Seeds amb temes com The Mercy Seat, Red Right Hands, Tupelo, Hallelujah i una llarga selecció de referències d’altres influients bandes com els Ramones, Johnny Cash, The Saints, Bauhaus, The Psychedelic Furs, Siouxsie and the Banshees, Einstürzende Neubauten… presentant-nos cadascún dels temes en la seua versió original, tanmateix traduïts al castellà al final del llibre en un pràctic apèndix.
Els múltiples moments i les diferents relacions de Nick Cave queden plasmades a la perfecció en aquestes 330 pàgines: els seus inicis a Austràlia, la relació amb Anita Lane, el canvi a Anglaterra, desintoxicacions, la influència de Robert Johnson, l’etapa berlinesa, l’amistat de Blixa Bargeld, el llibre And the Ass Saw the Angel, la maduresa a Brasil, més desintoxicacions, la relació amb PJ Harvey, creacions de B.S.O., el projecte dels Grinderman, el gran Warren Ellis, etcétera. Però el que més valora el mateix Cave d’aquesta biografia il·lustrada, és l’omissió que fa Kleist respecte a la fatídica mort d’un dels seus fills.
Em preguntà si la mort del seu fill anava a formar part del llibre i li vaig dir que no. Respongué que això estava bé i em va donar una abraçada.
Reinhard Kleist
Per tant, Reinhard Kleist ens presenta una història rizomàtica relacionant la vida i l’obra com un tot canviant, amb múltiples possibilitats, gràcies a tots els nutrients que Kleist va introduint al llarg del còmic. A més a més, qui conega una mica la trajectòria de Nick Cave comprendrà a la perfecció el viatge a la lluna que Kleist dibuixa en aquesta biografia tan apassionant, amb clares referències del cinema surrealista.
Aquells que hem anat creixent amb els seus treballs des de ben joves, hem anat aprenent la maduresa creativa de Nick i com a conseqüència la nostra pròpia. Cada disc, a pesar de la seua densitat lírica i musical, és un procés creatiu i espiritual, caminant per les millors sendes de la vida. Un adolescent en posició horitzontal, a una obscura cambra, amb els ulls observant qualsevol cantonada estucada, sonant de cap a cua From her to Eternity, Your Funeral…My Trial, Tender Prey, i també Ghosts…of the Civil Dead.
La meravellosa llum que ens enlluerna artistes com Nick Cave no té cap preu. La seua eterna i fidel poesia, sempre ressonarà en l’últim record humit de la nostra minúscula existència. I tal vegada, aquest llibre siga l’únic que transmés a la perfecció la passió i admiració pel món de Nick Cave, que tanmateix també és el nostre.
Aquesta novel·la hi està més prop de la veritat que qualsevol biografia sobre mi, això és segur!
Nick Cave
Video promocional de Nick Cave: Mercy on Me.